Sfințirea capelei mortuare si a monumentului eroilor din Parohia Fizesu Gherlii

29 aprilie 2022
La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 29 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Fizeșu Gherlii, județul Cluj. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit noua capelă mortuară din localitate și un monument ridicat în cinstea eroilor locali care au murit în cele două războaie mondiale.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, preotul Marius Pintican, preotul paroh Dacian Silviu Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit pe tema „Râvna bună care mistuie”, pornind de la exemplul Maicii Domnului, „model de dragoste si casă a lui Dumnezeu”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Larisa Trifan a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Dacian Pop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Izvorul Tămăduirii, pictată pe sticlă.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală desfășurată în cei 12 ani de preoție, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul paroh Dacian Silviu Pop. Primarului comunei Fizeșu Gherlii, Vasile Ioan Lup, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni și consiliului Local al comunei Fizeșu Gherlii Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Prim-epitropul parohiei, Gheorghe Cristian Bozeșan, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar domnul Cosmin Dorin Florean a primit „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură”. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

După oficierea Sfintei Liturghii, PS Părinte Benedict a sfințit Crucea-monument, amplasată în fața bisericii, fiind ridicată în cinstea eroilor locali care au murit în cele două războaie mondiale. Apoi, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate. Aceasta a fost construită cu sprijinul Primăriei Fizeșu Gherlii, în perioada 2020-2021.
Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Fizeșu Gherlii, județul Cluj, a fost construită între anii 1910-1914, fiind sfințită în anul 1968, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

În ultimii ani, biserica și casa parohială au fost renovate și înfrumusețate, prin implicarea preotului paroh Dacian Silviu Pop, care păstorește comunitatea parohială din Fizeșu Gherlii din anul 2010 până în prezent.

Suesa: radiorenasterea.ro