Martirii închisorilor comuniste

Martirii închisorilor comuniste, comemorați zilele acestea la Gherla

Memoria martirilor din închisorile comuniste este  cinstită și anul acesta printr-o serie de evenimente organizate în cadrul Zilelor Memorialului Gherla.
Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla” își va serba hramul marți, 9 martie 2021, când Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

În suita de evenimente se încadrează și lansarea unui compact disc, realizat cu sprijinul Radio Renașterea, și care cuprinde cântece pe versuri compuse în temnițele comuniste.

Cu nădejdea la zile mai bune pentru obștea Gherlei și pentru cei care pretutindeni pomenesc suferințele foștilor deținuți politici din închisorile comuniste, vă chemăm la un gând împreună-ziditor, la a patra ediție a Zilelor Memorialului Gherla. De la ultima noastră întâlnire a trecut un an tulbure pentru întreaga lume, în care rugăciunile noastre s-au îndreptat către Domnul, pentru cei petrecuți la cele veșnice, în vechime și astăzi, pentru pomenirea lor din veac în veac.

Dacă anul trecut am putut asculta în concert Corul de copii al Memorialului Gherla, în acest an vom lansa la radio cântările lor pe stihurile poeților cu vieți încercate în temniță pentru credința și convingerile lor: vă punem așadar înainte înregistrările lor, la Radio Renașterea și pe CD-ul Metanie, care va fi distribuit gratuit obștii pomenitoare, a spus protosinghelul Grigorie Benea, starețul Mănăstirii-Memorial de la Gherla.

Corul de copii al Memorialului Gherla – Antiteze (Radu Gyr)

Compact discul va fi lansat marți, 9 martie 2021, de la ora 19.30 la Radio Renașterea în cadrul emisiunii Păhărelul cu nectar realizată de Doina Dejica. Această ediție specială îi va avea ca invitați pe copiii din corul Memorialului Gherla, alături de părintele stareț Grigorie.

Tot în cadrul evenimentelor dedicate zilelor Memorialului Gherla se încadrează și lansarea cărții „Rezistența românească”, alcătuită de Sorin Grecu.

La cea de-a patra ediție a comemorării victimelor regimului comunist la Gherla se alătură și Jandarmeria clujeană, care va participa cu o gardă de onoare, în semn de recunoștință și cinstire a memoriei ofițerilor și subofițerilor din Jandarmeria Regală Română care au fost torturați sau au murit în temnițele comuniste, parte din ei îngropați la Gherla anonim.

Program

6 Martie – Sâmbăta morților (Moșii de iarnă)

ora 12.00

Cimitirul Central Gherla

Parastas la Crucea-Monument dedicată deținuților politici

Recital de poezii din închisori, Corul de copii al Memorialului Gherla

7 Martie – Duminica Înfricoșatei Judecăți

ora 9.30

Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla

Liturghie

ora 12.00

Muzeul Memorialului Gherla

Lansare de carte: „Rezistența românească – Povestiri din lagărele de muncă și temnițele comuniste”, de Sorin Grecu

8 Martie

ora 18.00

Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla

Priveghere în Ajun de Hram

9 Martie – Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști

ora 09.30

Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla

Liturghie arhierească, în sobor de preoți condus de ÎPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului

Ora 12.00

Memorialul Gherla – Cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei

Parastas de Comemorare – Gardă de onoare Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca

Ora 19.30

Radio Renașterea

Lansare și Premieră a CD-ului „Metanie – stihuri din temnițele comuniste”, cântate de Corul de copii al Memorialului Gherla

Mănăstire închinată martirilor din perioada comunistă

Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protos. Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă.

Pentru că anul 2017 a fost dedicat mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a inițiat la Gherla, unul din epicentrele suferinței din gulagul comunist românesc, construirea unui memorial pe Dealul Cărămidăriei (unde se află un cimitir anonim cu gropi comune în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă), memorial în care jertfa și suferința lor să fie pusă în valoare. Printre cei închiși la Gherla se numără: psihologul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Paul Goma, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Gheorghe Calciu, poetul Vasile Voiculescu și alții.