Hramul Mănăstirii Nicula

Mii de pelerini din toată țara, dar și din străinătate, au asistat luni, 15 august 2022, la Mănăstirea clujeană Nicula, la Sfânta Liturghie săvârșită cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, hramul așezământului monahal.

Slujba a fost oficiată, pe altarul de vară din curtea mănăstirii, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și de Preasfințitul Părinte Macarie de Glavinitsa, Episcop-vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria, în sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. La slujbă, alături de zecile de mii de credincioși, au asistat autorități locale și județene din Cluj și Bistrița-Năsăud, dar și autorități centrale.
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre necazurile și suferința din lume, pentru care creștinii trebuie să-i ceară ajutor Maicii Domnului.

La chinonic, miile de pelerini, mulți îmbrăcați în straie populare, au cântat pricesne închinate Maicii Domnului, alături de părintele Ioan Roman și de tinerele interprete din județul Bistrița-Năsăud, surorile Maria și Andreea Pavelean. Totodată, mulți pelerini, în speciali tineri, s-au spovedit si împărtășit în cadrul Liturghiei.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit episcopilor invitați, pelerinilor pentru prezenți la hram și tuturor autorităților care s-au implicat în buna organizarea hramului mănăstirii din acest an.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Aici se desfășoară an de an, în 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulți credincioși vin cu câteva zile înainte, pentru a se închina Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru a participa la toate slujbele oficiate pe altarul de vară, amplasat lângă biserica veche de zid.

Peste 20.000 de pelerini se aflau duminică, în ajun, la Mănăstirea Nicula, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului, a informat Gruparea de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca. În acest an, la slujbele de seară, din ajunul sărbătorii, pelerinii au avut de înfruntat ploaia. Acestea au fost săvârșite cu întârziere, iar până la încetarea ploii, pelerinii s-au adăpostit sub streșina bisericuței de lemn și în biserica nouă a mănăstirii, iar o parte dintre ei au rămas neclintiți pe dealul de lângă așezământul monahal, sub umbrele.

Sursa:mitropoliaclujului.ro