Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Gherla

Clericii din Protopopiatul Ortodox Gherla s-au reunit marți, 25 octombrie 2022, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din proximitatea sediului Protopopiatului Gherla, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La finalul slujbei, pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, ierarhul l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul Dacian Silviu Pop, parohul comunității din Fizeșu Gherlii, Protopopiatul Gherla.

Apoi, în sala de ședințe a protopopiatului, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură. Ierarhul a argumentat tema omagială a anului 2022, proclamat ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și titularul catedrei de Patrologie, a susţinut o prelegere pe tema „Sfinții noștri Părinți – icoane de smerenie”. Acesta le-a vorbit clericilor despre smerenia care i-a caracterizat pe sfinții isihaști și despre rolul lor în viața Bisericii, ei fiind modele de viețuire creștină.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de ierarh, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral.

  Sursa: mitropolia-clujului.ro